CSS + HTML only Accordion Element

 • Kan je nog wel terug en reintegreren in Nederland?

  Om eerlijk te zijn hebben we bij vertrek nooit verwacht gewoon weer 'terug' te komen in Nederland, en gaandeweg de reis is dat ook een steeds irreelere gedachte geworden. Terug naar wat? Zeker niet naar ons oude kantoorleven. We zijn wel eens naar Nederland terug geweest om vrienden en familie te zien, wat heerlijk is (!) maar het blijft een bezoek. Op dit moment is 'thuis' op de boot. De vrijheid waarmee we nu leven, gaan we in een andere vorm voortzetten als we genoeg hebben van het zeilen. En al reizende zijn er al genoeg plannen en ideen ontstaan voor het zogenaamde Plan B...

  Wat het aarden op een plek betreft: ik heb juist het idee dat we door het reizen ons steeds beter overal thuis voelen. Na twee dagen heb je een vreemde plek toegeeigend, en zo voelt langzaam de hele wereld tot je thuis. Hiermee vervalt naar mijn gevoel de gedachte dat je ergens naar 'terug' moet. Een bevrijdende gedachte.

 • Wat mis je het meest onderweg?

  Verreweg het allermeest missen we onze vrienden en familie in Nederland. Gelukkig leven we in het email-facebook-en-skype-tijdperk, hoewel internet nooit een oog in oog gesprek kan vervangen. Ook merk je dat na een aantal jaar je voor veel mensen wat uit het gezichtsveld raakt. Een jaarlijks bezoekje naar Nederland is voor ons dan ook erg belangrijk. Want mensen zijn eigenlijk het enige wat we echt missen.

  En soms een kroket! Of pijnboompitten, zachte geitenkaas en de enorm ruime keuze groenten en fruit in Nederland. Historie en cultuur van Europa. De Nederlandse multiculti-snack-varieteit. Film en muziekfestivals. Nieuwe literatuur. Goed bruin brood. Mooie gebouwen. Pepernoten.

 • Kan ik een stuk meevaren of langskomen?

  Familie en vrienden zijn natuurlijk altijd welkom. Grote stukken over de oceaan meevaren raden we alleen niet aan, zeker op zee is ons bootje best krap en zijn de activiteiten erg beperkt. Interessante plekken waar we waarschijnlijk wat meer tijd hebben: Ushuaia (zuidelijkste stad van de wereld temidden van prachtige gletsjers), Chileens Patagonie en merengebied, Polynesie, Tonga, Nieuw Zeeland (hier hebben we een seizoensstop van minimaal 5 maanden), Thailand, Madagaskar en Zuidafrika. Onder het tabje route kan je zien wanneer we van plan zijn waar langs te komen.

  Het kan goed zijn dat onze planning onderweg verschuift, dus als je op een bepaalde plek langs wilt komen, hou de route op de website in de gaten en neem tijdig contact met ons op. We zijn afhankelijk van het weer, dus het kan soms lastig zijn elkaar precies op de afgesproken tijd en plaats te ontmoeten.

  Op de boot kunnen maximaal 2 mensen (en eventueel 1 of 2 kinderen) logeren, het is krap dus beperk je bagage waar mogelijk. We moeten zelf in ons levensonderhoud voorzien, een bijdrage in de dagelijkse kosten zou meer dan welkom zijn. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ter plaatse aan de wal een onderkomen te zoeken, waar we je graag bij helpen.

 • Wat is jullie favoriete bestemming tot nu toe?

  Om maar met een dooddoener te beginnen: Elke plek heeft wel iets bijzonders. Maar als we er dan toch eentje moeten kiezen dan springt Gambia er wel bovenuit, vooral omdat het zo'n onverwachte positieve verrassing was. Lees er alles over in dit artikel.

  Daarnaast merken we dat het eigenlijk niet uitmaakt waar je heengaat. Als je wat langer op een plek blijft, of het nu gewenst of per ongeluk is zoals Puerto Madryn, krijg je er hoe dan ook een band mee. Je leert de details te zien, en te waarderen. Maar vooral heb je de tijd om de lokale mensen te leren kennen. Mensen geven een plek een onuitwisbare indruk.

 • Waarom varen jullie niet gewoon door de grote kanalen?

  De meer gebruikelijke route en makkelijkere route door de grote kanalen heeft zijn nadelen. Het Panamakanaal is duur en lijkt ons minder interessant. Ook het Suez-kanaal en de Rode Zee trekt ons niet echt, vooral omdat de wateren rondom Somalie de grootste gevarenzone is als het gaat om piraterij gericht op jachten.

  Voor ons is een boot een prachtig vervoersmiddel waarmee we graag langs bijzondere plekken gaan. Die zijn volgens ons te vinden op de route rond de kapen. Brazilie, Patagonie, Vuurland, de Chileense kanalen, Paaseiland, Pitcairn Island en natuurlijk ook Kenia, Tanzania, Madagascar, Zuid Afrika en Namibie lijken ons gewoonweg prachtige gebieden waar we heel graag naar toe willen.

  Ja, rond de kapen waait het hard, vanuit de verkeerde richting en de golven bouwen zich hoog op rond de zuidelijkste punten van de continenten. Je moet goed op de weerberichten letten en veel geluk hebben om er een beetje comfortabel door te komen. Maar toch weegt dit nadeel niet op tegen de belevenissen onderweg.

 • Zijn jullie nergens bang voor?

  Inmiddels hebben we genoeg ervaring opgedaan met storm op zee dat we weten hoe we ons erdoor moeten slaan. Toch blijft het iets waar we niet naar uitkijken en altijd zullen proberen te vermijden.

  Daarnaast is er de dreiging van piraten. In tegenstelling tot een storm op zee, kan je je er slecht op voorbereiden. We zijn niet van plan ons in het episch centrum van de jachtpiraterij rondom Somalie te begeven. Mocht het ons toch overkomen, stribbelen we niet tegen: geen wapens maar gewoon een witte vlag. Onze theorie daarachter is: met een wapen in de hand moet je ook willen schieten, en als je dat zoals wij niet wilt of durft, kan het alleen maar extra agressie opleveren. Leven is belangrijker dan materie verdedigen. We hebben een speciale piraten-portemonee met wat dollars en verlopen creditcards en leggen een aantal mooie glimmende piratengadgets in het zicht.

  Als we van boord gaan, of op een onveilige plek overnachten met de boot, dan zetten we onze RVS hekwerken in kajuit en voorluik. Hierdoor wordt het binnen niet bloedheet, maar kan er toch niemand naar binnen. In Brazilie hebben we hier erg veel plezier van gehad, het gaf ons een veilig en gerust gevoel.

 • Wat voor diploma's en papieren heb je nodig?

  Officieel ben je tot niets verplicht. Volgens Nederlandse regelgeving heb je wel enkele bedieningscertificaten nodig. Voor de marifoon en EPIRB is MARCOM B (beperkt) nodig. Dit heeft Vivian in haar bezit. Wil je daarnaast ook een SSB radio bedienen, is MARCOM A (algemeen) of een radio zend amateur licentie verplicht. We hebben beiden de zendamateur-licentie gehaald. Verder heeft Vivian het TKN (Theoretisch Kust Navigatie) diploma, waardoor we een internationaal vaarbewijs (het ICC) konden aanvragen.

  Tot nu toe hebben we geen enkele van deze documenten nodig gehad. Autoriteiten zijn tot op heden alleen geinteresseerd in de paspoorten, de boot-documenten (zeebrief), en natuurlijk alle uitklaarpapieren van de vorige stop. Bij een enkele haven of jachtwerf willen ze de verzekeringspapieren zien (handig om daar een vertaald exemplaar van bij je te hebben).

  Tip voor vertrekkers: maak overal prachtige kleurkopieen van en stop deze in een nette map die je makkelijk mee kan nemen, de originele stop je veilig ver weg (behalve je paspoort als het gestempeld moet worden). Extra kopieen zijn ook altijd handig, soms wil men kopieen hebben maar heeft geen kopieerapparaat en kan jij zelf de dichtbijzijnde gaan zoeken.

 • Jullie hadden zeker veel ervaring voor vertrek?

  Dat viel wel mee. Een wereldreis kun je denk ik alleen écht goed voorbereid beginnen als je er al een gemaakt hebt. Die luxe hadden we niet...

  Reiservaring hebben we opgedaan in de Cariben en Zuid-Amerika. Onze zeilervaring bestaat uit de volgende: Bram is schipperskind en groeide op met boten en bootjes. Vivian begon als tiener met zeilkampen en zeilen met haar vader’s klassieke BM.

  Het open boot stadium ontgroeiden we op de Insulinde, een 40 meter lange klassieke zeil-logger die als charterschip vanuit Curacao op de Caribische Zee zeilt. Na onze studies hebben we hier in 1998 zeven maanden als bemanning gewoond en gewerkt onder het bewind van Captain Phil. Onze taken liepen uiteen van kamers schoonmaken tot de enorme lappen zeil beheersen, van huizenhoge afwasbergen bedwingen tot gasten begeleiden op duiktrips, van eeuwig onderhoudswerk tot nachtwachten op zee.

  Na de Insulinde-tijd zijn we met een 45 voets jacht en haar kapitein in 4 dagen en nachten overgestoken naar Colombia. Flinke zeegang, een stormpje, en alles, maar dan ook echt alles ging een voor een kapot aan boord! Uiteindelijk werden we zonder koeling, waterpomp, navigatie apparatuur, een fornuis wat niet meer cardanisch was, schaarse electriciteit en een weigerende motor de schitterende stad Cartagena binnengesleept. Wonend op de boot hebben we samen nog wat dagen het yachtie-life geleefd voor we Zuid-Amerika introkken.

  Terug in Nederland kochten we in april 2002 Duende. Tijdens het klussen werden de proefzeiltochtjes steeds ruimer: eerst de Oosterschelde, vervolgens de Belgische Kust. De laatste zomer voor vertrek maakten we een 7 weken durend rondje Noordzee, langs Noorwegen, Shetlands en Schotland.

 • Waarom duurde het zolang voordat jullie weggingen?

  Toen we Duende in april 2002 kochten, hadden we in ons hoofd dat we zo'n twee of drie jaar voorbereiding nodig zouden hebben. Tijd om de boot hier en daar aan te passen en de lening bij de bank af te lossen waarmee we haar gekocht hebben.

  Aangezien we in het najaar van 2002 veel onverwachte tegenslagen tegenkwamen (zie logboek nov 02-april 03) en we dus veel meer tijd en geld hebben moeten investeren, hebben we die planning moeten bijstellen. Na jarenlang de vertrekdatum te moeten doorschuiven, konden we in juli 2008 eindelijk de trossen losgooien.

 • Hoe betalen jullie zo'n lange reis?

  Het eerst jaar hadden we aan gemiddeld 1.000 euro per maand voldoende, dit is 12.000 euro per jaar (excl. verzekeringen). Lees hier meer over in ons artikel Wat kost dat nou?

  Voor vertrek werkten we beiden zo lang mogelijk full-time (plus freelance bijverdienen)en woonden we de laatste drie jaar op de boot, wat heel veel huur heeft uitgespaard. Uiteindelijk vertrokken we met een klein spaarpotje, wat niet groot genoeg was voor onze plannen.

  Om verder te kunnen blijven zeilen, moeten we dus onderweg ons geld verdienen. Gezien onze levensstijl hoeft het niet veel te zijn, en tot nu toe blijven we aardig drijven door onze voornaamste inkomstenbron: huisstijlen en websites ontwerpen en bouwen. Voor ons portfolio, kijk op www.viefontwerp.nl.

 • Waarom heet jullie boot Duende?

  Vrienden uit de Steenbergse haven wisten het wel: wij waren heel hard 'Duwende' aan die boot om uiteindelijk te kunnen vertrekken!

  Het begrip 'Duende' komt uit de Spaanse flamenco-cultuur en heeft te maken met passie en extase. Onderstaande stukjes hebben we verzameld om iets meer van het begrip duidelijk te maken.

  ...'Goede flamenco-zangers, gitaristen of dansers worden volgens de flamencotraditie gegrepen door een bovennatuurlijke inspiratie die 'duende' genoemd wordt. Deze kracht maakt zich kenbaar door een geconcentreerde uitvoering van een lied of dans waarbij de expressie en zeggingskracht zo groot is dat de artiesten maar ook hun luisteraars in een vorm van extase raken. Dit kan naast uitroepen als 'olé' ook gepaard gaan met tranen, ontroering en opwinding'...

  ...'in de flamenco wil men tegengestelden zoals blijdschap en droefenis met elkaar verbinden. Flamenco verbindt vreugde en verdriet, wanhoop en hoop met elkaar. Deze Andalusische cultuur van zang, muziek en dans streeft niet naar esthetische hoogstandjes. Haar doel ligt in 'beleving'. Letterlijk betekent 'duende' elf of geest, een kracht die de betovering voltrekt, ver boven de grenzen van het verstand. Flamencozangers en aficionados (liefhebbers) hebben het zelf geregeld over een spirituele, therapeutische kracht in deze muziek die hen helpt het leven beter en authentieker aan te kunnen'...

  ...'Je kunt van muziek zeggen: 'It's got soul'. Dat is niet iets wat je precies aan kunt wijzen, maar wel onmiddellijk hoort: het is écht, komt van binnen uit, het is geen maniërisme. Vergelijkbaar met in andere talen: con duende, me psychè; het betekent allemaal: met hart en ziel.'...

  Toen we in Argentinie aankwamen, werd ons duidelijk dat 'Duende' ook nog iets heel anders betekent. Gelukkig past deze betekenis ook wel bij onze boot: kleine boself. Die van de soort met de spitse oortjes en groene kleren die de Kerstman helpen...